Не се страхувайте да се провалите: Защо променяме дизайна на сайта си… Отново.

Ако често сте посетител на изключителния ни блог, ще забележите, че ДА нашият уебсайт изглежда напълно различен… отново. През Април, ние представихме нашия сайт с нов дизайн и „ъпдейтвахме“ визията му. Нашата главна цел беше да опростим дизайна му, така че потребителите да могат да достигнат до информацията, която искат по-бързо и лесно – всичко води до уебсайт, който ангажира потребителите повече и ни помага в конверсията на повече посетители.

   Е, провалихме се.

Дизайна не беше ужасен. Всъщност получихме отзиви от няколко потребители, които казваха, че уебсайта ни изглежда страхотно. Беше по-изчистен, по-цветен, имаше блогове публикувани на началната страница и беше, като цяло „обновен“. Цялата ни целенасоченост беше да постигнем по-жив вид така да се каже, защото предишната версия на дизайна ни беше по-монохромна – и ние постигнахме тази си цел.

Може би изображението на цяла страница „oops” не беше най-добрият дизайн за нашия уебсайт…

Нов Вид“ не означава обезателно „По-добър Вид“

През месец април имахме страхотна оферта и повече трафик, отколкото имахме предходния месец. Ако погледнете числата на началното ниво, ще си помислите „ей, ние променихме дизайна на сайта си и затова имаме повече посетители!“ Но, в нашия случай това не беше истина. Или пък нашия повишен трафик към сайта беше благодарение на повишеното класиране по търсенето на сайта ни в търсачките (благодарение на някои страхотни линкове, с които се сдобихме). Нашите страхотни специалисти по дигитален маркетинг бяха изключително активни в социалните мрежи и нашия страхотен екип от писатели създадоха качествено съдържание, което хората активно препоръчваха.

Така, как да разберем, че нашия уебсайт не струва?

Когато се задълбахме в съдържанието на нашия уебсайт в Гугъл Analytics, забелязахме няколко неща:

  • Нашите уникални посетители бяха повече от 32%

  • Нашите преглеждания на страници бяха повече от 18%

  • Нашите сесии на определена страница бяха на дъното от 8%

  • Нашата средна продължителност на сесия на определена страница беше на дъното от 30%

  • Нашата степен на отпадане беше до 5% долу

Какво означаваше всичко това? Ако погледнете на заглавната страница на вашия акаунт в Гугъл Analytics и има повече зелен текст, отколкото червен текст, е добро нещо, нали? Не при всички положения.

Ние имахме 32% повече хора посещавали уебсайта ни, но само 18% повече разглеждания на страниците му – и нашите числа за сесия на определена страница бяха по-ниски. Това означава, че хората посещават уебсайта повече, но са били по-малко склонни да разгледат съдържанието му. Първоначално помислихме, че това се дължи на промяната – нашите постове в блога бяха изнесени на предна страница и посетителите нямаше нужда да кликват на главната блог страница първоначално. Но, след като се задълбах повече в поведението на посетителите на уебсайта ни, това въобще не беше причината. Трафика от заглавната ни Home страница към нашия блог беше на по-ниски нива от 32%.

Също с увеличението на посетителите, ние не видяхме увеличение в проследяването. Всъщност тези тенденции бяха малко по-занижени ако изключим ходатайството (типично от СЕО компании – тези прекрасни фирми зад океана, които дори не поглеждат съдържанието на сайта ви преди да ви дадат „съвет“, как точно да се позиционирате на първа страница в Гугъл). Това бяха проблемите, които трябваше да разучим и да се справим с тях.

Но, „вашата степен на отпадане е била само 5%“ ще кажете. Това беше благодарение на отдръпването на нашата степен на отпадане, за да бъде тя нещо по-вярно в случая. Ние винаги сме използвали „разширена степен на отпадане“, но променихме някои настройки, за да включим отчитането да бъде по-точно, когато посетителите четат нашето съдържание.

Да се разведете с Новия си Уебсайт е трудно

Ние сме щастливци да бъдем фирма за развитие на уеб практиките сама по себе си. Иначе реконструкцията на уебсайт месец, след като сте пуснали онлайн новата му визия, би било скъпоструващо хапче, което да преглътнете. Но ако компанията ви току-що е изхарчила хиляди долари за нов лъскав уебсайт, да убедите шефа си или счетоводителя на фирмата, че трябва отново да го преправите, не е лесна задача. Оставяйки настрана загубата на средства, когато докато новия сайт е на живо онлайн, сме виждали прекалено много бизнеси заседнали в мисълта да запазят новия си уебсайт действащ по начина, по-които са го оформили, пренебрегвайки нарастващите доказателства, че тези промени фактически не работят.

Просто вземете под внимание, независимо колко красив е новия дизайн на сайта ви, той просто не прави това което би трябвало да прави. Може би трябва да изоставите „новата гореща визия“ и да се върнете към „старата и изпитаната“ версия, ако е възможно все пак. Ако това не е опция, тогава изчислете загубата на приходи срещу времето да се разработи нов уебсайт и направете най-добрият избор за финансовото ви състояние.

Мога ли да знам дали Новия ми Уебсайт ще се провали?

Виждайки лично, след като направих грешката да направя нов дизайн на сайта си и да го пусна онлайн, този по-лош сайт дойде в следствие на няколко грешки, които разпознах. На първо място и като основна грешка, ние не проучихме достатъчно стария дизайн на уебсайта, как точно предизвикваше поведение у потребителите му и да си извадим поука. Децата на обущаря нямат обувки; колкото и много да анализираме уебсайтовете на своите клиенти, ние пропуснахме да направим това с нашия уебсайт. Ако го бяхме направили щяхме да сме способни да видим и изучим поведението на нашите потребители, как точно изглежда и тогава да построим рейтинга на нашия нов уебсайт, като запазим добрите страни от стария сайт и да премахнем лошите.

Отделете малко време да погледнете анализите на уебсайта си. На коя страница посетителите ви се оказват първоначално? Какви пътища използват посетителите ви, за да разгледат съдържанието на сайта ви? От кои страници типично напускат уебсайта ви?

Идентифицирайте силните страни на стария си уебсайт дизайн и ги запазете. Идентифицирайте също и слабите страни на стария уебсайт дизайн и ги променете в новия дизайн. Не попадайте в капана да си помислите следното „уебсайта е нов и готин, така че трябва да е по-добър.“ Запомнете, че докато вашата марка е важна и новия дизайна на уебсайта може да адресира това, ако сайта не прави, това което трябва да прави, няма значение, колко хубав е той.

Така че преди на направите промени в дизайна на уебсайта си, отделете си малко време да анализирате вече съществуващият ви стар дизайн и сайт. На първо място седнете и обсъдете с разработчика на сайта ви, защо и с каква цел ще променяте уебсайта и дизайна му! Намерете начин да адресирате важните за вас неща, още докато новия дизайн се променя. Не бъдете, като нас: изградете уебсайт, от който ще бъдете доволни още от самото му начало на проектиране.