Много маркетинг експерти твърдят, че хората осъществяват връзка с брандовете, но истината е, че всъщност хората правят връзка с други хора. Това е причината маркетинга на съдържанието да бъде толкова важен. Същността на онлайн маркетинга е в комуникацията, с която хората да могат да се идентифицират, но за да успеят да го сторят, същите тези хора трябва първо да ви открият. Заради това оптимизацията за търсачки (SEO – Search Engine Optimization) е толкова е важно нещо. Компании, които разполагат с ефективна SEO стратегия се справят добре на пазара. А тези, които разчитат и на ефективна оптимизация на социалните медии (SMO – Social Media Optimization) се справят още по-добре. Успяват ли хората да открият вашия бизнес, или все още е трудно да бъдете забелязани? Свързвате ли се с потенциалните си клиенти или все още ви е трудно да ги откриете и ангажирате?

SEO: По-лесно е, отколкото си мислите

Някои твърдят, че новият ъпдейт на Google – Hummingbird ще окаже влияние на около 90% от резултатите на търсачката. Никой не може да каже със сигурност дали е точно така, но едно е сигурно – появата на този ъпдейт е голяма новина за дребния бизнес, тъй като маркетингът на съдържанието вече няма да бъде същия. Google наблюдава развитието на новите технологии и разбира увеличаващата се популярност на търсенето посредством гласови команди. Hummingbird е резултат от това разбиране и цели да подобри резултатите в контекста на различните езици. Този тип семантично търсене ще бъде от полза за компаниите, които не се опитват да излъжат Google, използвайки остарели SEO техники. Сайтове, които разчитат на публикации със стойностно съдържание могат да бъдат доволни от промяната.

Забравете за ключовите думи. Е, не напълно. Избягвайте повтарянето на ключови думи в съдържанието. Не поставяйте навсякъде котви (anchor text) с един и същи текст, а използвайте различни думи, които да изясняват цялостното значение на текста. Това не само ще се хареса на Google, но и ще зарадва аудиторията ви, която ще оцени, че не я бомбардиране с безсмислено и глупаво съдържание.

С какви въпроси се обръщат към вас клиентите ви? Къде им изпращате отговорите си? Използвате ли Google+, Facebook, Twitter, LinkedIn, или други канали за да доставите на клиентите си информиращо, забавно и качествено съдържание? Ако отговорът е „да”, то вие имате по-големи шансове да бъдете класирани добре след появата на Hummingbird. Използвайте линкове към сайтове с добра репутация и ангажирайте повече хора чрез социалните мрежи и ще се представите добре в борбата си за разпознаване.

Много SEO експерти твърдят и че вече Google следи колко дълго се задържат потребителите на сайтовете и това ще се отразява в бъдеще на резултатите от търсенето. Накратко, ако степента ви на отпадане е твърде висока (заради съдържание, което не успява да задържи интереса на потребителите), рангът на вашия сайт може да бъде понижен.

SMO: По-важно е отколкото си мислите

Знаете ли как да направите бранда си по-разпознаваем чрез използването на социалните мрежи? Естествено, това не става като хвърляте всяко парче информация, с което разполагате върху всяка платформа, за която се сетите. За да увеличите влиянието си посредством SMO е нужно да изградите истински взаимоотношения с потенциалните си клиенти. През 2014, а и след това е важно да запомните три важни думи: ангажираност на аудиторията. Ако постигнете това, ще получите повече споделяния из социалните мрежи, а търсачките е по-вероятно да приемат вашия бранд за важен. Запомнете, че нещата няма да се получат чрез генериране на милиарди линкове. Не само това, но подобна практика би могла дори да навреди на позицията ви – ако потребителите не взаимодействат със съдържанието ви и не го споделят в своите кръгове. Отново всичко опира до качество, уместност и информационна стойност на съдържанието.

Ако все още нямате Google+ профил, сега е времето да си направите. Да си създадете Google авторство и да го свържете с профила си е също добра идея. Активността ви в Google+ може наистина да повлияе добре на Google репутацията ви. Само запомнете, че съдържанието ви трябва да бъде споделяно. Това означава да го направите смислено и важно за аудиторията, да го публикувате през правилните канали и да добавите бутони за споделяне към всяка публикация. Всичко това ще ви помогне да приобщите повече хора към бранда си.

Заключение

За Google, както и за други търсачки, социалните мрежи стават все по-важен критерий за оценяване на качеството на брандовете. Поради тази причина SMO се превръща във все по-важна част от SEO. Изготвянето на успешна маркетингова стратегия на съдържанието включва общуване с аудиторията и по-качествено съдържание за нейните нужди. Компании и маркетинг специалисти, които разберат това ще оставят конкуренцията зад гърба си.

Вашият коментар